SJAKKNYHETER:

IM Frode Elsness, Moss

(ELO 2440 – født 15.06.1973)

Østfolds store sjakksønn Frode Elsness introduserte tidlig i tenårene seg selv for resten av Sjakk-Norge som en uvanlig ambisiøs og hardtslående sjakkbokser. Høydepunktet i hans juniorkarriere ble imidlertid oppnådd da han 17 år gammel i 1990 ble juniornorgesmester med 9/9 (!).

Elsness

Mot spillere over 2400 forble unge Elsness litt for løs på avtrekkeren, og han trappet tidlig på 1990-tallet ned sin sjakksatsning uten å ha nådd et IM-nivå. Etter en ny satsning under studieårene i Oslo fullførte han i stedet tittelen høsten 1999 - for så høsten 2001 å trekke seg fra all turneringssjakk. Vel etablert som privatpraktiserende lege gjorde han tre år senere et oppsiktsvekkende comeback i eliteklassen 2004. Det endte like utenfor pallen til slutt, men ledelse midtveis etter seier mot GM Simen Agdestein fristet til videre sjakksatsning.

Fire år senere er Frode Elsness trygt plassert på førstebord foran to GM-er på Moss’ ambisiøse eliteserielag, og tilsynelatende bedre enn noen gang før. Det udiskutabelt største høydepunkt i karrieren så langt kom i NM 2008, da han tross en treg start suste inn til 6.5/9 og stikkamp mot Jon Ludvig Hammer – som en svært velforberedt Elsness på hjemmebane i Moss uventet vant 1,5-0,5. Tross mange hele og halve poeng mot høyt rangerte stormestere venter han imidlertid fortsatt på sitt første GM-napp. Det blir spennende å se om det kan komme på Gjøvik, 17 år etter at han her spilte sin første eliteklasse i NM. Frode Elsness er fortsatt ujevn og uberegnelig, og det forblir et stort spørsmål om han er stabil og balansert nok til å holde opp GM-tempo over ni runder. Men uansett er den regjerende Norgesmesteren med sin totale respektløshet og kroniske vinnervilje en stor attraksjon for turneringen, og en sulten sjakkhai som gjør farvannet usikkert også for badende superstormestere.

Tekst: Hans Olav Lahlum