SJAKKNYHETER:

Jubileumsturnering A (GM)

29. desember - 7. januar

18-årige Jon Ludvig Hammer fra Oslo gikk til topps i sjakkfestivalen på Gjøvik etter at han i siste runde beseiret også den sterke polske stormesteren Mateusz Bartel. Hammer leverte en av Norges store sjakkbragder gjennom tidene da vant Gjøvik Sjakklubbs 100 års jubileumsturnering foran ti stormestere og nå selv blir Norges tiende stormester i sjakk.

Jon Ludvig Hammer
Den unge sjakkmesteren Jon Ludvig Hammer i aksjon på vei mot bragden i siste runde på Gjøvik.

Blant de 70 spillerne endte Jon Ludvig Hammer alene på 7 poeng etter ni runder, nærmest fulgt av stormesterne Geetha Gopal fra India, regjerende Europamester Sergey Tiviakov fra Nederland og Boris Savchenko fra Russland. Hammer ville klart stormestertittelen med uavgjort, remis, i siste runde mot Bartel, men viste tøffhet ved å ta sjansen på å spille videre og kjempe for turneringsseieren. Internasjonal mester Eirik Gullaksen fra Bergen ble nest beste nordmann med en 15.plass i det eksklusive feltet, mens Frode Elsness fra Moss og Richard Bjerke fra Oslo ble nummer 19 og 20. Khayala Isgandarova fra Azerbajdzhan ble bestplasserte kvinne på 11. plass.

15. IM Gullaksen     (NOR) 5 ½

De fullstendige resultatene finner du på TurneringsServices sider.

Lahlums portretter av stormesterne og de norske IM-ene, skrevet før festivalen, er vel verdt en gjennomlesing fremdeles.

Turneringen ble arrangert på Thon Hotel Gjøvik, med betekningstid 2 timer på 40 trekk, deretter 1 time for 20 trekk, og tilslutt 30 minutter for resten av partiet. (Totalt 7 timer).

Den gikk over ni runder med FIDE-Sveitser spillesystem, en runde per dag unntatt fridagen lørdag 3. januar.

Turneringsledere var IA Hans Olav Lahlum (ansvarlig), Trond Romsdal (29/12-2/1) og IA Øistein Yggeseth (4-7/1)