SJAKKNYHETER:

IM Eirik T. Gullaksen, Bergens

(ELO 2400 – født 26.07.1966)

Tross sine mange fremragende nasjonale og internasjonale resultater gjennom tre tiår, er Eirik T. Gullaksen i sitt hjemland bemerkelsesverdig nok fortsatt mer kjent som ildsjel enn som IM. Han har bak seg ikke bare mer enn 20 år som oppofrende leder for storklubben Bergens, men også 12 år som webmester for Norges beste og best besøkte sjakkside på internett. På 2000-tallet har han også nedlagt en formidabel innsats som ubetalt webmester for Gausdal-turneringene – hvor han selv ikke har vært til stede siden midten på 1990-tallet. Ungdommelig dynamisk, men samtidig forsiktig og vel overveid i ca alle sine handlinger både på og utenfor brettet, har han tilsynelatende vært 35 år hele veien fra 18 sine nåværende 42 år.

Gullaksen

Etter en relativt sen start var unge Eirik aldri noen barnestjerne. Han oppnådde via tålmodig og målbevisst arbeid imidlertid jevn fremgang, og nådde et elitespillernivå tidlig i tjueårene. 1992 ble et gjennombruddsår da han etter sitt første IM-napp og tredjeplass i NMs eliteklasse gikk opp over 100 poeng på en ratingperiode, og dermed oppfylte IM-tittelens ratingkrav på 2400. De kommende årene falt han hemmet av stort arbeidspress og mange tillitsverv ned over 2300-tallet, men etter intensivert turneringsdeltakelser fikk han i 1997-98 de to gjenværende nappene og sin vel fortjente IM-tittel. Gjennom ti år senere har han forblitt en svært sterk amatør, som bruker sine ferier til å spille ca tre internasjonale tittelturneringer per år.

Arrangøren var svært glad for å se ham som en av de tidligst påmeldte her, desto mer fordi han de siste årene stort sett utelukkende har spilt i utenlandske storbyer. Resultatene synes i gjennomsnitt å ha stabilisert seg rundt 2400, men det skjuler store bølger både i og mellom turneringene hans. Tross en solid teknisk spillestil basert på et ganske forutsigbart åpningsrepertoar, forblir Gullaksen en angrepsglad spiller som flere ganger har luktet på GM-napp. Ganske ubemerket gjorde han sitt beste resultat noen sinne for fire måneder siden. Med 6,5/9 i Barcelona manglet han da bare ”det bitre halvpoenget” på GM-napp – etter flere ganger å ha vært ett sekund unna å vinne sitt siste remisparti på tid… Kronisk beskjeden og realistisk av natur fastholder hele Sjakk-Norges Eirik at en GM-tittel er utenkelig, men han har sluttet å si at GM-napp er det. GM-nappet kommer nok en gang. Hvis det skjer på Gjøvik denne uken, vil det utvilsomt være et sjeldent populært tittelnapp blant norske sjakkspillere.

Tekst: Hans Olav Lahlum