SJAKKNYHETER:

IM Jon Ludvig Hammer, Oslo

(ELO 2522 – født 02.06.1990)

18 år gamle Jon Ludvig Hammer strever (utvilsomt til egen frustrasjon) fortsatt litt med å komme ut av den store skyggen til den jevngamle verdensstjernen Magnus Carlsen. Det forhindrer imidlertid ikke at han – bare i konkurranse med sin NTG-lærer Simen Agdestein – er Norgeshistoriens nest største sjakktalent, med et åpenbart superstormesterpotensial.

Hammer

Etter store fremganger i 2007 og enda større fremganger i 2008, er Jon Ludvig Hammer på spranget inn i det nye sjakkåret 2009 et klassisk eksempel på et vidunderbarn som alt i juniorårene har klart den vanskelige overgangen opp til et stormesternivå. Han etablert seg som den fryktede 1990-årgangens nest sterkeste spiller i niårsalderen - med tilnavnet ”Lille Hammer”. Etter (i Magnus fravær) å ha vunnet en lang rekke førsteplasser fra ulike alderbestemte NM, fullførte Hammer sin IM-tittel våren 2007. Da hadde han allerede tatt sitt første GM-napp i den franske mammutturneringen Cappelle la Grande. Det andre kom i Danmark og det tredje i EM for klubblag tidligere i år. Men i EM for klubblag spilles det kun syv runder, og siden begge de to andre nappene er fra ni runders turneringer trenger Hammer fortsatt et napp til for å fullføre sin GM-tittel. Sett gjennom norske briller er det et mer interessant spørsmål om han kan lykkes med det, enn hvem som vinner denne turneringen.

Hammer ankommer utvilsomt Gjøvik sterkt revansjesugen, for tross sine store fremganger i år har det vært stolpe ut to ganger de siste månedene. I september tapte han uventet tapte stikkampen om årets Norgesmesterskap 1.5-0.5. Og i november var 6.0/10 nøyaktig et halvpoeng for lite til å fullføre GM-tittelen i OL – etter at Hammer hadde spilt OLs lengste parti da han i sitt niende parti med velkjent stahet forsøkte å vinne med tårn og løper mot tårn og springer…

Med tre napp på halvannet år og flere andre svært gode forsøk, klatrer Hammer nå raskt mot 2550-toppen uoffisielt. Han er blitt mye mer solid og komplett enn tidligere, ikke minst i åpningene, men har samtidig beholdt sin kreativitet og sta vinnervilje. Og har utvilsomt GM-tittelen innen kort rekkevidde. Det gjenstår å se om det blir på Gjøvik nervene og marginene stemmer som de må i de avgjørende øyeblikkene. Jon Ludvig Hammer er uansett både en svært interessant spiller og en fargerik personlighet, som uansett resultat garantert vil bidra sterkt til turneringens underholdningsverdi.

Tekst: Hans Olav Lahlum